fbpx

Antarctica wordt groener door opwarming van de aarde!

Antarctica is door de opwarming van de aarde steeds groener aan het worden. Wetenschappers hebben een sterke toename van plantengroei ontdekt.  Steeds meer problemen voor het ijzige continent.

Zij kwamen tot deze conclusie door te kijken naar de ontwikkeling van mos in de laatste vijftig jaar op het noordelijke gedeelte van het continent.

De onderzoekers aan de Universiteit van Exeter publiceerden hun bevindingen donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology, meldt AFP.

Planten komen slechts op 0,3 procent van Antarctica voor.

‘Dramatisch’

Temperatuurstijgingen hebben de afgelopen halve eeuw een “dramatisch effect gehad op de groei van mosbanken op de Zuidpool“, stelt een van de onderzoekers Matt Amesbury.

Mos krijgt op Antarctica de ruimte door krimpende gletsjers, waardoor stukken land ijsvrij raken. “Als dit zo doorgaat zal het continent in de toekomst een veel groenere plek zijn”, zegt Amesbury.

Monsters

De onderzoekers namen monsters van vijf verschillende mossen op drie verschillende eilanden voor de kust van Antarctica over een gebied van 640 kilometer. Door de kernen van de mossen te analyseren konden de wetenschappers als het ware 150 jaar terugkijken in de tijd.

De analyses tonen aan dat de opwarming van de aarde de biologische activiteit op Antarctica de laatste vijftig jaar heeft aangezwengeld: de groei van mos is nu vier tot vijf keer hoger dan voor 1950.

Eerder zagen onderzoekers al een verband tussen de opwarming van de aarde en de groei van mos in het zuidelijke deel van Antarctica. Het bevestigt het beeld dat mos overal op het continent hetzelfde reageert op klimaatverandering.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *