fbpx

Hoe beweegt de Aarde?

De rotatie van de Aarde om haar as en de baanbeweging van de Aarde om de Zon zijn twee aparte bewegingen.

Ten eerste de rotatie. De aardrotatie duurt iets minder dan 24 uur (zie de tabel Gegevens van de planeten). De afstand die wordt afgelegd in die 24 uur hangt af van de plaats op Aarde waar iemand zich bevindt. Bij de evenaar maak je een volle ronde, terwijl iemand die op de noord- of zuidpool staat slechts om zijn eigen as draait en dus helemaal geen afstand aflegt. De totale afstand die in een omwenteling wordt afgelegd hangt dus af van de geografische breedte (φφ), en wel van de cosinus ervan.

De dag

We meten de tijd op aarde door de positie van hemellichamen in de lucht. Zonnetijd is gebaseerd op de stand van de zon. Het is het moment dat we gebruiken wanneer een werkdag is 24 uur, de gemiddelde tijd die nodig is voordat de zon te keren naar zijn hoogste punt. Lokale middag in zonne-tijd is het moment waarop de zon op haar hoogste punt aan de hemel.

sidereal_time_enMeridian en zenith

De aarde heeft een volledige omwenteling per dag, maar omdat het ook is reizen op zijn baan rond de Zon, het moet ongeveer 1 ° meer dan een volledige 360 ° draaien te krijgen van de ene zonne-energie ‘s middags tot de volgende. Echter, de sterren zijn zo ver weg, dat de beweging van de aarde in zijn baan maakt slechts een verwaarloosbaar verschil met hun schijnbare richting.

sterrentijd
Sterrentijd is gebaseerd op wanneer de lente-equinox passeert de bovenste meridiaan. Dit duurt ongeveer 4 minuten minder is dan een zonnedag.

1 siderische dag = 23 uur, 56 minuten, 4,1 seconden
Sterrentijd is handig voor astronomen omdat elk object kruist de bovenste meridiaan wanneer de lokale sterrentijd gelijk aan rechte klimming van het object is. Weten wanneer een voorwerp in de buurt van de meridiaan is handig, want als een object is hoog in de lucht, de verstorende effect van de atmosfeer van de aarde tot een minimum beperkt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *